In de Hamam: De man met de emmers

Twee deuren. Eén voor de mannen en één voor de vrouwen. Een felgekleurde geelgroene ingang is beschreven met sierlijke Arabische letters, die de gescheiden samenleving perfect verwoorden. Ik leg een grote 10 Dirham munt neer op de houten toonbank en open de deur. De warmte komt als een waas naar buiten.

In de geel verlichte ruimte kleedt een aantal mannen zich om. Zodra ik op mijn slippers binnenstap, kijken zij op met een nieuwsgierige blik van verrassing. Voor even moet ik wennen aan de omgeving en de aandacht, maar ik herpak mijzelf door te focussen op de grote man achter een toonbank met emmers. Habib staat naast me en vertelt dat hij twee keer in de week naar deze Hamam gaat, de grootste in het dorp.

Ik krijg twee zwarte ronde grote emmers in mijn handen gedrukt en we gaan zitten op de houten banken om ons om te kleden. Ik doe een zwembroek aan, al dragen de meeste mannen om mij heen een boxershort of iets vergelijkbaars. Als al onze kleding in de rugzak zit, wordt deze overhandigd aan de man met de emmers. Nog voor ik na kan denken of mijn spullen veilig zullen zijn, maant Habib mij al om de deur open te duwen van de eerste ruimte…

To be continued…

Dit is een reisverhaal van Rikkert Barendse, oprichter van Barrio Life en één van de reizigers van Sahara Nomaden reis, mei 2012.

Interesse gekregen voor een reis naar Marokko? Neem dan een kijkje op onze Wandelreis marokko en kamelentocht