De mooiste dorpen van Andalusië: zes keer tot rust komen in Zuid-Spanje

mooiste dorpen andalusie

Andalusië staat bekend om imposante steden als Cadiz, Sevilla of Malaga. Natuurlijk zijn deze een bezoek waard, maar voor wie aan de hordes toeristen wil ontsnappen heeft Andalusië vele authentieke dorpjes te bieden, de ‘pueblos blancos’. Daarom hier de zes mooiste dorpen van Andalusië!

 

mooiste dorpen andalusie

1. De rust opzoeken in Montecorto

Het plaatsje Montecorto is een van de oudste maar ook een van de mooiste dorpen van Andalusië. Verdwaal in de smalle straatjes over de Romeinse wegen, en geef je ogen goed de kost in het vervallen amfitheater uit de derde eeuw voor Christus. Montecorto oogt misschien als een ‘slapend dorp’, maar het heeft een uitstekende ligging als uitvalsbasis voor wandel- en hiketours tussen de glooiende groene heuvels van Andalusië. Strijk na een wandeling neer voor een frisse sangria in een van de gezellige bars. Na zware arbeid is het immers zoet rusten!

 

 

mooiste dorpen andalusie

 

2. Een tropische duik bij Zahara de la Sierra

Dankzij haar indrukwekkende kasteel en witte huisjes die afsteken tegen een frisgroene berg is Zahara de la Sierra misschien wel het meest oogstrelende ‘Pueblo Blanco’ van Andalusië. Mede door het turquoise water van het naastgelegen stuwmeer waan je je in tropische sferen. Trek je wandelschoenen aan en begin aan de tocht naar boven, het uitzicht over de vallei is adembenemend.

 

 

 

mooiste dorpen andalusie

3. Het mooiste wildlife in Baños de la Encina

Dit plaatsje kenmerkt zich door de imposante burcht dat hoog boven het mooie dorp uittorent, en kijkt uit over ongerepte natuur. De streek is rijk aan wilde dieren. Zo is de omgeving van het dorp een van de weinige plekken waar nog een Iberische Lynx in het wild voorkomt. Vertaald heet dit dorpje ‘de Baden van de Eik’. De eikenbomen zijn intussen veelal vervangen door olijfbomen, wat Baños de la Encina een uitstekende plek maakt om authentieke olijfolie van lokale persing te proberen. 

 

 

mooiste dorpen andalusie

4. Het vredige eilandgevoel in Iznájar

Waan je in een sprookje! Het schilderachtige dorp Iznájar is door bruggen verbonden, wat je het gevoel geeft alsof je op een eiland zit. Laat het toeristische Mont-Saint Michel links liggen en ervaar het ware en kalme eilandgevoel in Iznájar. Toe aan een verfrissende duik? Het schitterende dorp wordt omgeven door een gigantisch meer, wat met een lengte van wel 32 kilometer (!) ook wel hét meer van Andalusië wordt genoemd.

 

mooiste dorpen andalusie

5. Het smakelijke Arcos de la Frontera

Wijnliefhebbers kunnen niet om Arcos de la Frontera heen. Dit komt door de prachtige Wijngaard Bodega Tesalia, een familiebedrijf wat al meerdere decennia de meest smaakvolle wijnen produceert. Gastheer Abraham nodigt je uit op zijn uitgestrekte landgoed, en vertelt je over het perfecte Andalusische wijnklimaat. Prikkel je smaakpapillen met tinten als rood fruit, toast en tabak, allemaal samenvloeiend in de ‘parel van het zuiden’; Spaanse rode wijn. 

 

 

mooiste dorpen andalusie

6. Spectaculair uitzicht in bruisend Ronda

Wie toe is aan iets meer reuring kan terecht in het mooie dorp Ronda. Het plaatsje wordt in tweeën gesplitst door een waanzinnige kloof waarover de Puente Nuevo (Nieuwe Brug) een spectaculair uitzicht biedt over de omgeving. De vele tapasbarretjes en uitstekende restaurants steken zich uit langs de rotsen en geven Ronda een bruisende sfeer. Daal af langs de rotswanden en geniet in de warme avondzon van een aanzicht wat je nog niet eerder zag.

 

Zin gekregen om de mooiste dorpen van Andalusië te gaan bezoeken? Start hier je reisaanvraag, vertel je reiswensen en wij stellen een mooie reis voor je samen. Een reisaanvraag is altijd gratis en vrijblijvend.