Met de trein naar Barcelona – 5 tips

 

Met ruim 1,5 miljoen passagiers in 2022 is Barcelona dé meest populaire vliegbestemming vanuit Nederland. Om het kantoor van Barrio Life te bezoeken vloog ook ik vorig jaar ook meerdere malen naar het bijna altijd zonnige Barcelona.

Een goedkope en snelle optie maar wel met een giga co2 uitstoot. Dit voelt niet goed en heb me daarom voorgenomen om in 2023 mijn uitstoot toch wat te beperken. Voor mijn eerste kantoorbezoek van dit jaar heb ik de trein genomen. Graag deel ik mijn ervaringen en geef ik je 5 tips om deze 12 uur durende treinreis naar Barcelona zo goed mogelijk te benutten.

 

Een lange comfortabele reis

 

 
Barcelona met de trein. Even de feiten op een rij: een reis van 12 uur met maar 1 overstap in Parijs. Vertrek op Amsterdam Centraal om 9:15 uur en aankomst op Barcelona Sants om 21:20. Voor deze reis had ik een 2e klas kaartje gekocht en dit was prima te doen! De stoelen zijn ruim en elke zitplek is voorzien van een stopcontact.
 

 
Als je jezelf instelt op een reis van 12 uur en je jezelf ook goed voorbereidt voor deze langere treinrit is het een fijne ervaring. Lees hieronder mijn 5 tips om het maximale uit je reisdag te halen
 

1 – Zo heb je wel goed internet

 


 
In de trein is er gratis wifi. Maar de kwaliteit is absoluut onder de maat. Zorg dus dat je kunt roamen. De 4G verbinding is prima tot aan de grens tussen Frankrijk en Spanje. Zelfs zo goed dat je kan deelnemen aan zoom meetings en online goed kan werken. Een zeer grote internetbundel is fijn. Heb je deze niet standaard in je abonnement? Koop dan een dagpas, zodat je zonder onderbrekingen vooruit kan.
 

2 – Met focus werken

De keus voor een 2e klas kaart pakte op zich goed uit. Maar dit was zeker anders geweest als ik mijn noise cancelling headphone niet bij me had. De Parijse schoolklas met 25 uitgelaten kinderen maakte nogal wat lawaai. En terecht. Een schoolreisje met de trein is een avontuur op zich. De trein stopt (met name het eerste stuk) niet vaak. Maar toch stappen er op deze zeldzame stops mensen in en uit wat je focus verstoort. Zonder mijn fijne koptelefoon had ik me echt minder kunnen concentreren en was ik niet zo productief geweest.
 

3 – Lunch in een bistro: benut de overstaptijd in Parijs goed

 

 

Na het vertrek om 9:00 rijd je in een dikke 3 uur naar Parijs. Dit betekent dat je rond lunchtijd in de lichtstad aankomt. Je hebt hier 2 uur de tijd om te overbruggen. Niets is leuker dan met vrienden af te spreken voor een lunch, of zelf in een van de vele bistro’s rondom het Gare de Lyon even de echte Franse sfeer te proeven. Houd er wel rekening mee dat je op Gare du Nord aankomt en vanaf Gare du Lyon weer vertrekt. Je moet dus de metro pakken om van station te wisselen. Een ritje van 10 minuten, dus goed om van tevoren even te onderzoeken waar je moet zijn!
 

4 – Zo is ook de laatste etappe goed te doen

 


 

Het internet in de trein is ronduit slecht. De 4G verbinding is goed, zelfs als je met 300 kilometer per uur door het continu veranderende landschap raast. Maar ook dit mobiele internet is tijdens de laatste etappe wankel. De overgang van provider tussen Frankrijk en Spanje én de grote hoeveelheid tunnels, maakt werken, streamen of swipen onmogelijk. En omdat je er dan al een flinke rit hebt opzitten, had ik ook geen zin in het lezen van een boek. Ik baalde ervan dat ik niet een energieke cabaretvoorstelling of een aflevering van mijn favoriete Netflix serie had gedownload. Dit had ook deze laatste etappe nog comfortabeler gemaakt!
 

5 – Al zoemend heerlijk wegdromen

 


 

Hoe heerlijk is het om het landschap letterlijk in sneltreinvaart aan je voorbij te zien trekken. De trein zweeft over de rails en jij schiet door het land. Collega’s wisten dat ik onderweg was en lieten mij met rust. Met een lekker deuntje op mijn hoofdtelefoon was dit de perfecte ambiance om ook af en toe uit het raam te staren en weg te dromen. Dromen over het leven, over alle plannen van Barrio Life en dromen over morgen. Morgen, de dag dat ik in het zonnige Barcelona door de smalle straatjes naar het kantoor van Barrio Life loop!