Merinidische tombes

Op een heuvel net buiten de levendige medina (binnenstad) van de koningsstad Fes, liggen de ruïnes van de Merinidische tombes. Deze tombes zijn gebouwd in de 14de eeuw tijdens de Merinidische dynastie in Marokko. Omtrent de bouw van deze tombes is er veel onduidelijkheid. Welke personen zijn er begraven? En wat is de reden geweest om hen hier te begraven? Er zijn tot op heden nog geen eenduidige antwoorden…

De ruïnes hebben door de eeuwen heen een deel van hun schoonheid verloren, echter zijn er nog steeds historische elementen waarneembaar. De Merinidische tombes verkeren aldus niet meer in opperbeste staat, maar de locatie blijft door haar mysterieuze historische achtergrond een populaire locatie in Fes. Ook kijk je uit op een grote begraafplaats die je vrij kunt bezoeken.

Een bijzonder voordeel is dat de ruïnes op deze heuvel namelijk een prachtig panorama uitzicht bieden over Fes! Je kijkt uit op de drukke medina en kunt zelfs enkele mooie bezienswaardigheden spotten, zoals de toegangspoort Bab Guissa. Aan de achterzijde van de heuvel geniet je van uitzicht op groene, glooiende heuvels met boomgaarden, kleine huisjes en grillige bergen op de verre achtergrond.

De Merinidische tombes zijn een leuke locatie om te bezoeken tijdens je verblijf in Fes. Een mooie bijkomstigheid is dat een bezoek aan de ruïnes prima te doen is als je maar weinig tijd hebt. Na een korte tussenstop trek je zo weer het sfeervolle doolhof van de medina in!

Belangrijke noot
Het pad naar de heuvel is een steile klim over losliggende stenen en zand. Later op het pad naar de ruïnes zijn er een aantal, uit een rots gehouwen, traptreden en is er een geasfalteerd gedeelte. Als je niet goed te been bent, alleen reist of hier niet veel affiniteit mee hebt, dan is het advies om met een taxi naar de heuvel te gaan.

Een andere tip is dat een bezoek aan de Merinidische tombes het beste overdag kan. Een mooi moment is de zonsondergang, maar probeer het niet te laat te maken want er zijn geen lantaarnpalen die de paden en omgeving verlichten.