De Marokkaanse keuken: 6x traditionele gerechten

De Marokkaanse keuken is divers, kleurrijk en smaakvol. De smaakcombinaties van de Marokkaanse keuken zijn heel anders dan we in Nederland gewend zijn. Denk aan het combineren van zoete met hartige ingrediënten. In deze blog delen wij 6 authentieke gerechten die zeer geliefd zijn in Marokko.
1. Harira: Een rijkgevulde Marokkaanse soep
Harira wordt als een nationaal gerecht beschouwd waarvan de belangrijkste ingrediënten tomaten, kikkererwten en linzen zijn. Het leuke is dat elk Marokkaans huishouden de harira nét iets anders maakt. De één maakt deze soep namelijk met rundergehakt of lamsvlees en de ander maakt het met kip of zelfs vegetarisch. Tijdens de Ramadan staat harira vaak dagelijks op het menu. Het bevat namelijk veel belangrijke voedingsstoffen. Hartstikke gezond dus! In Marrakech de traditionele harira willen eten? Ga naar het restaurant Le Tanjia waar heerlijke authentieke gerechten worden geserveerd.
2. Briouat: Marokkaans hartig bladerdeeg gebakje
Briouat, ook wel briwat, is heerlijk als voorgerecht, snack of lunch. Er bestaan vele varianten van dit bladerdeeg hapje. De hartige versie is gevuld met vlees, munt en verschillende specerijen. Als kers op de taart is de briouat soms bestrooid met poedersuiker. Ben jij eerder een zoetekauw? Ook bestaat er een volledig zoete variant van Briwat. Deze is gevuld met een mengsel van amandelen, roomboter, suiker, kaneel en oranjebloesemwater. Het gebakje wordt afgetopt met honing en sesamzaadjes. Een aanrader is het restaurant Zeitoun Café Kasbah in Marrakech waar je de hartige én zoete variant kan proberen!
3. Tajine: De bekende Marokkaanse stoofpot
Je hebt er vast weleens van gehoord: de Marokkaanse tajine. Het woord tajine heeft twee betekenissen: een Noord-Afrikaanse kleipot en een stoofgerecht. De kleipot, ofwel de slowcooker, wordt gebruikt voor het langzaam gaar stoven van groente-, vlees- en visgerechten. Deze rijkgevulde stoofpot is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken. En met reden. De tajine is één grote smaakexplosie. Het langzaam garen van gerechten zorgt er namelijk voor dat de kruiden extra goed intrekken en het vlees heerlijk mals wordt. Houd je ervan om zoete en hartige smaken te combineren? Probeer de tajine met kip, amandelen en pruimen in het sfeervolle Cafe Chez Zaza in Marrakech.
4. Bastilla: Marokkaans hartig gevulde taart
Ik hoor je denken. Een hartig gevulde taart? Ja, dat klopt! De taart bestaat uit filodeeg en is gevuld met vis of kip. Daarnaast worden er verschillende specerijen toegevoegd, stukjes amandelen en ei. Om er echt een ‘taart’ van te maken wordt het gerecht bestrooid met poedersuiker, kaneel en nog wat amandelen. De combinatie van het zoete en hartige zorgt voor een erg unieke smaak. Dit bijzondere hoofdgerecht wordt vaak geserveerd op een Marokkaanse bruiloft of andere feestelijke gelegenheden.
5. Baghrir: Kleine Marokkaanse pannenkoekjes
Elk land serveert pannenkoeken op hun eigen manier. In Marokko eten zij Baghrir, ook wel bekend als de duizendgaten pannenkoek. Door de hoeveelheid bakpoeder en baking soda ontstaan er talloze gaten in het dunne deeg. Probeer de luchtige mini pannenkoekjes met suiker en gesmolten boter. Loopt het water jou al in de mond? Het gerecht bestaat gelukkig uit niet veel ingrediënten en is vrij simpel te maken. Op het internet zijn er talloze recepten te vinden. Probeer jij deze heerlijke pannenkoeken te maken?
6. Seffa: Het Marokkaanse zoete pasta gerecht
Seffa is een zoet nagerecht dat uit vermicelli, rozijnen, roomboter, amandelen, poedersuiker en kaneel bestaat. Ook wordt dit unieke gerecht op veel bruiloften gegeten. Meer fan van een zoete en hartige combinatie? Probeer dan de Seffa Medfouna. Aan dit hartige en zoete gerecht worden kip en verschillende specerijen zoals saffraan, kurkuma en gember toegevoegd. Pasta met suiker klinkt misschien gek in de oren, maar het is zeker de moeite waard om dit bijzondere gerecht te proberen! Zoals de Engelsen het zeggen, don’t knock it until you have tried it ;).