Gebruiken uit de Marokkaanse cultuur

Gebruiken uit de Marokkaanse cultuur

 

Het is even wennen. Je betaalt een halve kilo verse olijven op de dorpsmarkt en ineens zie je naast je twee mannen elkaar vier kusjes op de wang geven. Nee, ze zijn geen stel, maar ze zijn eigenlijk heel goede vrienden. Dan zie je de twee weglopen… hand in hand. Bijzonder, maar blijkt heel gewoon te zijn. Lees hieronder meer over Marokkaanse gebruiken!

Mannen en vrouwen in de Arabische wereld hebben veel lichamelijk contact, maar alleen met mensen van hetzelfde geslacht. Lichamelijk contact tussen beide seksen wordt niet (of veel minder) in het openbaar getoond. De omgekeerde wereld vergeleken met de westerse cultuur.

Hoe kom je op de juiste manier in contact met een local? En welke manieren van begroeten zijn er in de Marokkaanse cultuur? Barrio-Life helpt je op weg.

Hier zijn enkele situaties:

Je kent de andere persoon niet

Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken. Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan. Dezelfde begroeting wordt uitgevoerd tussen de seksen, maar het moment van het aanraken van de andere hand is korter.

Je begroet een vriend of familielid

Bingo! Het begint met de vier kussen! Dit doe je terwijl je de hand van de ander vasthoudt. Daarna is het mogelijk dat de twee mannen of vrouwen een kwartier rustig praten, zonder de hand los te laten. Voor ons westerlingen kan het wat onwennig aanvoelen, maar in Marokko betekent het dat de relatie tussen beiden erg goed is. Als er haast is en men blijft niet praten, wordt de hand losgelaten. Hierna wordt de hand naar de linkerborst gebracht en ten slotte kussen beiden de wijsvinger van hun rechterhand.

Familielid

Familieleden zijn praktisch de enige mensen die het andere geslacht kussen. Zo geven zonen en dochters hun ouders een kus op de rechter wijsvinger (hand gebald) en geven ouders hun kinderen een kus op het hoofd. Broers en zussen, afhankelijk van de familie, kussen elkaar ook of hebben in ieder geval meer fysiek contact dan mannen en vrouwen die geen familie of familie zijn.

Nomaden en woestijnbewoners

Ook interessant in de Marokkaanse cultuur zijn de knuffels, de manier om woestijnbewoners te begroeten. Het lijkt soms op de Amerikaanse manier van de “knuffel”, waarbij de hand op de rug van de ander wordt geklapt. Ook hier wordt, net als op de Amerikaanse manier, afstand gehouden tussen de twee lichamen van de personen.

Oefening baart kunst, maar het observeren van de interactie in een theesalon of lokale markt helpt je op weg. Welke manieren van begroeten uit andere delen van de wereld ken je?

Interesse in een reis naar Marokko? Bekijk hier onze voorbeeldreizen naar Marokko. Stel je liever je eigen reis samen? Wij maken geheel vrijblijvend en kosteloos een reisvoorstel op maat! Laat hier uw wensen weten.