Marokkaans recept: Shakshuka

De Marokkaanse recepten worden wereldwijd gewaardeerd om zijn diversiteit, smaak, geur en kleur! Zo hebben wij een heerlijk nieuw Marokkaans recept ontdekt, namelijk; Shakshuka! Dit vegetarisch gerecht uit het Midden-Oosten heeft niet alleen een naam om te smullen, het is ook nog eens op elk moment van de dag lekker én eenvoudig te bereiden als eenpansgerecht. Je start met het maken van een saus van onder andere ui, tomaat en paprika waarna je hierin een aantal eieren pocheert. Dat bereid je via het onderstaande gerecht, serveer je met brood en naar wens een salade en klaar is Kees! Geen zin om zelf de keukenprins of prinses uit te hangen, dan bof je, want recent ontdekte ik een plekje in Amsterdam waar ze je Shakshuka in twee heerlijke varianten voorschotelen.

Dit Marokkaanse recept was waarschijnlijk aan onze neus voorbij gegaan als liefhebbers er niet over waren begonnen. Eten is trouwens een makkelijk onderwerp om contact mee te leggen, zelfs met volslagen onbekenden.

In dit geval was het een Israëlisch stel dat Shakshuka met ons deelde. De ontmoeting was in 2011 op de Navimag, een veerbootverbinding tussen Puerto Montt en Puerto Natales dwars door de overweldigende fjorden van Patagonisch Chili. Toen al beloofden ze het te gaan maken, maar het was pas recent in Israël, dat ze het ons voorschotelden. Het was het wachten waard!

Met het onderstaande Marokkaanse recept maak je Shakshuka eenvoudig zelf.

bete’avon – eet smakelijk!

Recept: Shakshuka (ca. 4 personen)

Marokkaans recept, de ingrediënten:

  • een scheutje olijfolie
  • ½ ui in blokjes
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 rode of groene paprika, fijngehakt
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel chilipoeder(mild)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • een snufje cayenne peper (of meer naar smaak)
  • een snufje suiker
  • zout en peper naar smaak
  • 5-6 eieren
  • een halve eetlepel (verse) fijngehakte peterselie ter garnering

Bereiding

Verhit de olijfolie in een hapjespan. Voeg de fijngesneden ui toe en bak totdat deze zachter wordt. Voeg vervolgens de knoflook toe en kort daarna de paprika. Bak dit vervolgens 5-7 minuten op matig vuur tot dat de paprika aanmerkelijk zachter is.

Voeg de (gepelde) tomaten en tomatenpuree toe en roerbak dit op gemiddeld vuur totdat het in de saus is opgenomen. Voeg al roerend kruiden en suiker toe en geef de saus 5-7 minuten om in te dikken. Proef daarna of het recept de gewenste smaak heeft qua kruiding. Voeg vervolgens naar wens extra zout en peper toe voor meer smaak, meer suiker voor een zoetere saus, of meer cayenne peper voor een pittiger Shakshuka.

Als je tevreden bent over de saus, maak je een kuiltje in de saus waarna je een ei breekt boven het kuiltje. Herhaal dit totdat je alle eieren hebt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld 1 ei in het midden van de pan doen en de andere 5 eromheen.

De eieren kook of pocheer je vervolgens in de saus. Hiervoor bedek je de pan, waarna je het geheel 10-15 minuten laat staan op laag vuur. Probeer te voorkomen, dat de saus weer gaat koken of aanbrandt door te hoog vuur.

Zodra je tevreden bent over hoe het eruit ziet, garneer je de Shakshuka met de fijngehakte peterselie en kun je het serveren. Dat kan als ontbijt of lunch met vers brood of pita’s, die je lekker kunt dippen in de saus. Als avondmaal kun je er ook nog een lekkere salade bij serveren.