Lichaamsversieringen in Marokko

In Nederland dragen veel vrouwen make-up. Mascara, lippenstift, oogschaduw. Maar, loop je over straat in bijvoorbeeld Marokko, zie je weer hele andere lichaamsversieringen. Versieringen die soms van generatie op generatie gaan. Tijdens de reis was ik erg onder de indruk van de lichaamsversieringen in de Marokkaanse cultuur. De belangrijkste lichaamsversieringen in Marokko heb ik voor je op een rijtje gezet.

Goud als teken van rijkdom

In Marokko dragen vooral de mensen die het kunnen betalen cosmetica en juwelen. En dan met name gouden juwelen. Zowel mannen als vrouwen dragen goud als teken van rijkdom. Exotische juwelen zoals zilver filigraan (fijn draadwerk), kralen en kleine steentjes zijn weer erg populair bij de “Berbers” en toeristen. Dit zie je dan ook vaak terug in hun kleding.

kohl.barrio.life

Mengsel van roet en noten

Bij de Marokkaanse vrouwen zie je vaak een kleine, zwarte lijn van kohl (ook wel kohal of kehalte genaamd) rondom de ogen. Traditionele kohl wordt gemaakt van roet en verschillende noten, zaden en gomhars. Het mengsel gebruikt men om de oogleden donkerder te maken en als mascara voor wimpers. Oorspronkelijk werd kohl gebruikt als bescherming tegen oogkwalen en tegen zonnestralen. In Nederland en andere westerse landen wordt niet de traditionele kohl gebruikt. Oogpotloden worden bij ons wel eens kohlpotloden genoemd, maar dit is feitelijk incorrect. Met “kohl” wordt hierbij de kleur of tint bedoeld of het gelijksoortige gebruik, maar niet de ingrediënten.

henna-barrio-lifeHenna

Henna is een rode kleurstof, gemaakt van fijn geperste bladeren van de hennaplant. Marokkaanse vrouwen gebruiken het voor het verven van handen, handpalmen en nagels. Ook voor het verven van het haar wordt henna regelmatig gebruikt. Dan in combinatie met water en ei, of een ander substantie, om zo het haar goed te verzorgen en mooi te houden. Henna is een van de veel gebruikte lichaamsversieringen in Marokko tijdens feestelijke gelegenheden. Vrouwen tekenen dan allerlei patronen op de handen en handpalmen met henna. Voor bijvoorbeeld een bruid is dit een manier om haar lichaam extra te versieren.

tatoeage-berber-vrouw-barrio-lifeTatoeages

Tatoeages zijn minder gebruikelijk in Marokko. Je ziet ze vooral bij de berbervrouwen. De meetkundige vormen op hun gezicht bedekken soms het hele voorhoofd, wangen en nek. De vormen zijn stamkenmerken, die Oorspronkelijk werden gezet om de vrouwen van de éne en de andere stam van elkaar te onderscheiden wanneer ze werden overgedragen tijdens overvallen.

 

Benieuwd geworden naar de lichaamsversieringen in de Marokkaanse cultuur en wil je deze in het echt zien? Bekijk dan onze rondreizen in Marokko en kies je favoriete reis.