Lello Bookstore in Porto

Voor onze boekenwurmen hebben we in Porto een geweldige plek om naartoe te gaan!

Beeld je in: rijen en rijen vol boeken die oneindig door te lijken gaan. Het plafond van kleurrijk glas in lood, houten reliëfs van siersels en bloemen langs de boekenkasten, het plafond, en op de trap. Deze zelfde trap brengt je kronkelend omhoog, naar de volgende verdieping waar de boeken rijen nog langer door gaan, tot het dak toe hoog. Al je favoriete boeken staan hier opgeslagen. Nog voor dat je er erg in hebt, heb je tien nieuwe boeken aan je wensenlijstje toegevoegd. Ik heb het hier over de enige echte boekenhemel voor de boekenwormen onder ons: Livraria Lello. Deze bibliotheek bevind zich in het noordelijke Portugese stad Porto.

De hemel voor boekenliefhebbers

Porto is een stad aan de rivier de Douro. Het bevat veel kerken en kathedralen. Voor het avond eten kun je een gezellig terrasje pakken op het Ribeira Plein, met uitzicht op de bekende brug Ponto Luis I en overdag kun je bezoekjes brengen aan de Port huizen. Maar voordat je teveel glaasjes port achterover tikt, kunnen de literaire liefhebbers beter eerst naar Livraria Lello gaan. Voor de echte geeks onder ons, wordt dit verhaal alleen nog maar beter, want de bibliotheek is een inspiratie geweest voor J.K. Rowlings welbekende Harry Potter boeken!

 


Deze Neo-gotische paleisachtige boekenwinkel is open sinds 1906 en uitstekend goed bewaard gebleven. De magie die hier hangt is door de jaren zeker niet minder geworden. Geen wonder dat het dagelijks nog steeds literaire liefhebbers en schrijvers naar zich toe weet te lokken. Het heeft een onterechte 3e plaats gekregen van Lonely Planet in de lijst van mooiste boekenwinkels ter wereld. Van mij krijgt het een terechte 1e plaats.

Ook als een niet zo’n grote boekenliefhebber hopen wij jou toch overtuigd te hebben, voor een bezoek aan deze wel heel speciale boekenwinkel!