Le Jardin Secret: de geheime tuinen in de levendige binnenstad van Marrakesh

le jardin secret marrakech

Verscholen in de kleine straatjes van de bruisende binnenstad van Marrakesh vind je Le Jardin Secret, een oud paleis (riad) met schitterende tuinen die sinds 2016 zijn opengesteld voor publiek.

Tijdens de tweede helft van de 16e eeuw, toen sultan Moulay ‘Abd-Allah startte met het verstedelijken van het hedendaagse Mouassine district, is dit mooie paleis gebouwd. Na de val van de Saadi-dynastie werd het paleis tegen het einde van de 17e eeuw helaas verwoest, net als vele andere belangrijke gebouwen in Marrakesh. Medio 19e eeuw werd bestuurder al-Hajj Abd-Allah U-Bihi bezitter van dit stuk land en heeft hij in de lijn van de Saadische architectuur een nieuw paleis gebouwd.

In de jaren die volgden is paleis in bezit geweest van verschillende personen. Na het overlijden van de laatste eigenaar raakte het paleis vanaf 1934 helaas weer in een staat van verwaarlozing, totdat er in 2008 een idee ontstond om het prachtige paleis te renoveren en te delen met bezoekers van over de hele wereld.

Het paleis is opgebouwd uit twee imposante gebouwen, die ieder als een riad op zichzelf kunnen worden gezien: het Hbiqua paviljoen, waar tegenwoordig o.a. een fotoreeks wordt tentoongesteld over het verleden van dit paleis, en het Oud el Ward paviljoen, waar je meer leert over de betekenis van de mooie tuinen en het indrukwekkende watersysteem dat wordt gebruikt. Water speelt namelijk een centrale rol in deze tuinen, aangezien water wordt gezien als symbool van het leven en een teken van de aanwezigheid en macht van Allah. In de tuinen is er gebruik gemaakt van de eeuwenoude khettara techniek, een ingenieus waterirrigatiesysteem waarmee hammams, moskeeën, fonteinen en enkele riads in de stad werden voorzien van water.

Er zijn twee weelderige tuinen in de binnenplaatsen van het paleis: een exotische tuin, met planten van over de hele wereld, en een Islamitische tuin, met sinaasappelbomen en kleurrijke bloemen.
De Islamitische tuin is hersteld in lijn van de 18e-eeuwse inrichting van de riad en vormt een oase van rust, mede dankzij het gebruik van geometrische patronen. Neem plaats op een van de bankjes in de tuinen en geniet van de vogels die fluiten, terwijl je omgeven wordt door al het groen.

Ook op architectonisch vlak is er veel om te bewonderen! De zelliges tegels en de prachtig smaragdgroene Bejmat tegels uit Fes, het ingelegde cederhout en het met de hand bewerkte stucwerk in de mooiste geometrische Arabische patronen tonen de hoge kwaliteit van arbeid waarmee de lokale ambachtslieden dit paleis hebben vormgegeven.