Kashba’s, de oude kastelen in Marokko

Kashba’s (kasbah, kashba of kasba). Deze prachtige Arabische bouwwerken vind je vooral in zuidoost Marokko. Het zijn een soort van kastelen of forten, gemaakt van steen, leem, kiezel of grond of een combinatie ervan. De huizen hebben vaak houten deuren en de plafonds hebben brede palmhouten balken.

Bescherming van de Kasbah

Kashba’s waren vroeger enerzijds bedoeld om de bewoners te beschermen tegen invallen van buitenaf. Anderzijds was het een goedkope woonoplossing voor families van één etnische groep. De verschillende etnische stammen in deze gebieden hadden vaak conflicten of voerden oorlogen. En ook struikrovers kwamen uit de woestijn of oasen om de rijkdommen van de machtige kashba’s te stelen. Om de bewoners en de rijkdommen te beschermen tegen invallen van buitenaf had de kashba vaak maar een paar ingangen, bewaakt óf verborgen en onbewaakt. Overigens waren niet alle kashba’s bewoond. In sommige kashba’s in en rondom de woestijn sloegen handelskaravanen en nomaden hun handelswaar en rijkdommen tijdelijk op. De nomadenstammen in de regio bewaakten dan zo’n ‘pakhuis’ en deden dit in dienst van de eigenaren van deze forten.

De vier Kashba’s van Foum Zguid

Rondom het dorpje Foum Zguid, waar we tijdens de laatste paar dagen van de reis verblijven, bevinden zich vier kashba’s, elk van een verschillende etnische stam. Sommigen zijn ruïnes, terwijl anderen nog bewoond worden door lokale families.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze Actieve rondreis zuid-marokko!