Size does matter! Hoe lang is jouw tulband?

De één geeft de voorkeur aan wit, terwijl de ander meer houdt van kleur. Ik heb het natuurlijk over de tulband: een lange doek, ofwel sjaal, die je met een speciale techniek omvormt tot een Arabisch hoofddeksel. Mocht je denken dat je een tulband kant en klaar koopt en op je hoofd zet? Niets is minder waar! Het uitzoeken van een tulband kun je vergelijken met het kopen van een jas. Je stelt jezelf altijd twee zelfde vragen: Voor welk jaargetijde ga ik de tulband gebruiken? En, welke kleur en design past het beste bij mij?

Kleur van de tulband

Witte doeken helpen tegen de felle zon. Zonder wasmachine in de woestijn en een seizoen van zandstormen verandert wit echter al snel in geel of bruin. Waarschijnlijk voor de beroemde Toeareg’s een belangrijke reden dat zij kiezen voor blauwe sjalen en tulbanden. Reis je naar een gebied waar de lokale tulbandkleur zwart is? Dan raad ik je aan binnen dat kleurenpalet te blijven.

Hoeveel meter is het doek van de tulband?

Je hebt tulbanden van 4 tot wel 12 meter lang. Stel, je wilt je tulband als kussen gebruiken om op te slapen of je reist in maanden met een sterke zon, dan is een langere tulband (8 tot 12 meter) zeer handig. Ben je niet zo ervaren met een tulband dan is een kortere versie handiger. Het laatste dat je immers wilt, is dat je tulbandsjaal tussen de benen van je kameel verstrikt raakt! In deze video laat ik zien hoe je een tulband om je hoofd wikkelt en op welke manieren je hem kunt dragen in verschillende weersomstandigheden. Onthoud, oefening baart kunst! Succes!

Een tulband omdoen doe je zo!

Interesse gekregen in een reis naar Marokko? Bekijk hier onze voorbeeldreizen naar Marokko. Liever zelf je eigen reis samenstellen? Wij maken vrijblijvend en kosteloos een reisvoorstel op maat! Laat ons hier je wensen weten.