Het vissersplaatsje Essaouira en haar witte medina’s

Het vissersplaatsje Essaouira en haar witte medina’s

 

Essaouira is een kuststad in het westen van Marokko en gelegen aan de Atlantische Oceaan. De naam van de stad betekent ‘muurtje’ of ‘ommuring’, dit zie je terug in de stad zelf. In 2004 telde Essaouira bijna 70.000 inwoners. De stad is de hoofdplaats van de gelijknamige provincie.

In 1760 werd door de Alaouieten-Sultan Mohammed ibn-Abdullah het huidige Essaouira gesticht. In 1844 werd de stad gebombardeerd door de Fransen om Marokko te dwingen om zijn steun aan Abd al-Kader, leider van een Algerijnse verzetsbeweging, te staken. Vandaag de dag is Essaouira vooral bekend onder het toerisme en is het een geliefd oord voor windsurfers.

Essaouira betekent letterlijk ‘kleine foto’. Dit komt doordat de stad eigenlijk hét perfecte plaatje is voor schilders en kunstenaars: mooie blauw met witte medina’s en prachtige stenen muren. In Essaouira kan het soms best een beetje vies ruiken. Veel van de buitenmuren van de stad worden zo af en toe gebruikt als openbaar toilet.

De stad Essaouira staat bekend om haar prachtige strand. Het is geweldig om er lekker te wandelen maar zwemmen en zonnen kan soms lastig zijn. Dit komt door de harde wind die uit het niets kan opsteken. Er wordt daarom gewaarschuwd dat als je toch gaan zwemmen, je binnen bepaalde lijnen moet blijven. De Medina van Essaouira is omringd met muren en is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco in 2001. De markt bestaat uit vele kleine straatjes en je kunt er uren ronddwalen. Het Skala du Port ligt aan de haven en is bekend om de mooie uitzichten over de vissershaven en de Île de Mogador. Vanaf hier kun je kijken naar de medina en wanneer er overal meeuwen vliegen, word je herinnert aan de literatuur over Essaouira.

 

Meer weten over Essaouira en lokale tips ontvangen?
Als je een reis bij ons boekt informeren we je over de leukste bezienswaardigheden om te bezoeken, de lekkerste restaurantjes om te eten en de verborgen plekken van de gebaande paden. Plannen om naar Marokko te gaan? Wij zijn specialist en bieden voordelige rondreizen en op maat gemaakte reizen aan! Bekijk hier onze Marokko rondreizen, of stuur ons een e-mail met je reiswensen naar info@barrio-life.nl.