Het geheim van Marokkaanse thee
Een glaasje Marokkaanse thee? Daar heb je geen theezakjes voor nodig! In Marokko gebruiken ze hier verse kruiden voor.
Thee maken is in dit land een kunst apart. Voordat de Marokkaanse thee de juiste smaak heeft, schenk je de thee vanuit het glas een aantal keren terug in de theepot. Voeg vervolgens suiker toe. Geen klontje, maar een flink brok suiker dat je met een flinke klap uit een kiloverpakking slaat. Daarna schenk je de thee in kleine glaasjes. Houd de theepot hoog, dit geeft een schuimlaagje en bovendien staat dit hoog inschenken symbool voor gastvrijheid. Hoe hoger, hoe gastvrijer.
Er bestaan veel kruiden en even zoveel theesmaken in Marokko. Verrassend tijdens onze reis was de variant met saffraan. Saffraan is afkomstig van de meeldraden van een speciaal soort krokus. Het verzamelen van de meeldraden is handwerk. Om 5 gram saffraan te verzamelen zijn 2.000 tot 4.000 meeldraden nodig.
Voortaan kijk je toch wel even anders aan tegen het drinken van Marokkaanse thee.
Peter Hoogervorst, reiziger Sahara Nomadenreis mei 2017