Het el dorado (goudland) van Afrika: Timboektoe en de Sahara

Het el dorado (goudland) van Afrika: Timboektoe en de Sahara

 

Het springt direct in het oog als je op de wereldkaart kijkt. Een groot geel vlak in Noord Afrika: de Sahara. Wat ook opvalt, zijn de kaarsrechte landsgrenzen, een erfenis uit de koloniale tijd waarin de Engelsen, Fransen en Spanjaarden beslisten over een gebied bijna even groot als Europa. Ooit was de Sahara een tropisch regenwoud en liepen er olifanten. Nu is het de beroemdste woestijn ter wereld en wordt het vaak geassocieerd met droogte, zandduinen en oasen. Maar niets is minder waar. Rotsplateaus (hamada’s), bergen, steden en dorpen, rivieren en canyons kleuren het landschap van zandgeel naar helder blauw.

Timboektoe als handelscentrum

In het zuidoosten van de Sahara (Mali) ligt de stad Timboektoe, dé plek die Noord Afrika sterk heeft beïnvloed gedurende vijf eeuwen. Het was de tijd van de sultandynastieën, die vanuit Timboektoe de scepter zwaaiden over de regio. Als een geografisch strategisch handelspunt aan de rand van de Sahara, werden waardevolle edelstenen vanuit dieper liggende delen van Afrika verhandeld voor producten uit Marokko, Algerije, Tunesië en Egypte.

Handelsroutes dwars door de woestijn

Woestijnbewoners zoals de Toeareg’s en nomadengroepen, legden enorme afstanden af, dwars door de hete, droge woestijn. De tocht ter voet van Timboektoe naar Zagora in Marokko (het eerste dorp na het verlaten van de woestijn) duurde zo’n 52 dagen! Zo ontstonden er routes, dorpen en nederzettingen waarlangs vele kamelenkaravanen, nomaden en handelsreizigers goederen vervoerden en verhandelden. Niet alleen goederen overigens. De handelskaravanen vanuit het Midden Oosten, zoals Egypte, brachten Manuscripten, Korans en heilige boeken van de Islam mee. Op die manier vond de Islam zijn weg naar andere delen van de Sahara.

Zelf langs de eeuwenoude handelsroute reizen?

Wil jij ook ervaren hoe het is om langs één van de routes richting Timboektoe de woestijn te reizen? Tijdens onze reis, reizen we 6 dagen langs de oude route van Marrakech naar Timboektoe.