Het Atlasgebergte en haar hoogtepunten in de Arabische wereld

Het Atlasgebergte en haar hoogtepunten in de Arabische wereld

 

Het Atlasgebergte is een gebergte in het noordwesten van Afrika. Het loopt van west naar oost door Marokko, Algerije en Tunesië. De hoogste toppen reiken tot boven 4000 meter en op sommige van deze toppen ligt dan ook eeuwige sneeuw. Het hoogste punt van het Atlasgebergte is 4165m: Toubkal.

De geologische sokkel van het Atlasgebergte is ontstaan tijdens het Precambrium. Het Atlasgebergte zelf is ontstaan tijdens drie latere geologische fases. De Anti-Atlas (gelegen in Marokko) is een restant van de Himalaya. Vanaf het begin van de Alpiene orogenese was het grensgebied tussen Afrika en Europa onderhevig aan gebergtevorming, met onder andere de Atlas tot gevolg.

Ken je de oude Griekse mythe over het Atlasgebergte al? De krijger Perseus zou op één van zijn reizen zijn omgekomen. Hij zocht een schuilplaats en vond deze in de Atlas. Maar de Atlas wilde hem niet helpen en daarom liet Perseus het hoofd van Medusa zien. De Atlas werd zo boos en veranderde in een hoop steen. Deze hoop steen staat tegenwoordig bekend als het Atlasgebergte.

De Toubkal is met 4167 meter het hoogste punt van het Atlasgebergte en Marokko. Het vormt zelfs het hoogste punt in de Arabische wereld. Bergbeklimmers kunnen gekwalificeerde lokale gidsen en muilezels huren om apparatuur en voedsel te dragen. Wanneer je van klimmen houdt is de Toubkal echt een aanrader. Pas echter wel op in de winter. Door al het sneeuw en ijs kunnen er lawines plaatsvinden. De hoogste bergpas van Afrika vind je ook in Marokko: de Tizi-n-Tichka. Het omvat een kunstig patroon van haarspeldbochten maar is dankzij recente renovatiewerkzaamheden ook met een minder krachtige auto te bedwingen. Wij raden je aan om op de top even te stoppen en het uitgestrekte landschap te bewonderen.

 

Meer weten over het Atlasgebergte en lokale tips ontvangen?
Als je een reis bij ons boekt informeren we je over de leukste bezienswaardigheden om te bezoeken, de lekkerste restaurantjes om te eten en de verborgen plekken van de gebaande paden. Plannen om naar Marokko te gaan? Wij zijn specialist en bieden voordelige rondreizen en op maat gemaakte reizen aan! Bekijk hier onze Marokko rondreizen, of stuur ons een e-mail met je reiswensen naar info@barrio-life.nl.