Drie dagen lang griezelen, halloween in Spanje!

halloween in spanje

Boe! Het is 31 oktober, oftewel; halloween! Elk land houdt er zo zijn eigen halloween traditie op, maar Spanje is daarin een vak apart. Hier wordt halloween niet één, maar wel drie dagen gevierd! We nemen je mee in de halloween tradities van Spanje, als je durft…

 

Heksengelach en verkleedfeesten, Dia de las Brujas

Spaans halloween begint met Dia de las Brujas, wat Spaans is voor de ‘dag van de heksen’. Deze dag is vooral leuk voor je kinderen. De straten van Spaanse steden zijn gevuld met akelig lachende heksen die je op bezemstelen voorbij ‘vliegen’. Maar kijk niet raar op als je ook mummies, zombies of duivels tegen komt. In de avond duiken de Spanjaarden de nachtclubs in. Tot diep in de nacht wordt er gefeest, en natuurlijk is iedereen volledig uitgedost! In veel clubs is er zelfs een wedstrijd wie het tofste kostuum heeft. Wordt jij gekroond tot heks van het jaar?

 

dia de los muertosMexicaanse sferen tijdens Dia de Los Muertos

Op de derde en laatste dag van het Spaanse halloween staat de dood centraal. En dit klinkt luguberder dan het is. Het gaat er namelijk om dat de doden deze dag geëerd worden. Deze traditie is overgewaaid uit Mexico. Gezichten worden geschminkt met kleurrijke doodshoofden, en op straat worden schedels van suiker uitgedeeld. Op deze dag leggen de Spanjaarden zeeën van bloemen op begraafplaatsen, en wordt er na afloop samen gegeten op straat. Op deze manier eren ze hun geliefden die zijn heengegaan, en vieren ze het leven!

 

Smaakvol halloween in Catalonië

Ook Catalonië, en met name Barcelona, kent haar eigen halloween tradities, waar ook het vereren van de doden centraal staat. In de nacht van 31 oktober op 1 november trekken de Catalanen massaal naar de begraafplaatsen, om hier omringd door het zachte kaarslicht samen muziek te maken. Op 1 november wordt in Catalonië La Castanyada gevierd. Verspreid door de steden vind je talloze kraampjes waar kastanjes en zoete aardappel wordt verkocht. Dwalend door de straten wordt je omgeven door de geuren van deze heerlijke snacks. Een smakelijk begin van de winter!

 

Traditioneel Galicia

galicia

In het noorden van Spanje vindt je de échte originele halloween tradities. De regio Galicia staat bekend om haar folklore en spookverhalen, welke centraal staan met halloween. Tijdens Noite dos Calacús (Nacht van de Pompoenen) zijn in Galicia de straten gevuld met griezelig uitgeholde pompoenen. Dit eeuwenoude gebruik komt van de legende dat de akelige pompoenen boze geesten verjagen. Maar de pompoen komt in Galicia nog vaker van pas. De lokale borrel quemada wordt namelijk geserveerd uit een pompoen, en mag pas gedronken worden na het uitspreken van een mysterieuze en geheime spreuk. Het drankje bevat zo’n 45 tot 50% aan alcohol, dus het is misschien maar goed dat alleen echte ingewijden de spreuk weten!

 

 

 

 

Spanje is een met haar aangename temperatuur in het najaar een uitstekende plek om te overwinteren! Meer over ons uitgebreide aanbod in reizen naar Spanje vind je hier.