Fez, één van de vier koningssteden in Marokko

Fez, één van de vier koningssteden in Marokko

 

Fez is de op twee na grootste stad van Marokko met ruim 1,2 miljoen inwoners en ligt in het noorden van Marokko. De stad is een van de vier koningssteden. ‘Fez’ of ‘Faz’ betekent pikhouweel en daarmee wordt verwezen naar Idriss I. Hij gebruikte een gouden-zilveren pikhouweel om de grenzen van Fez te omlijnen.

Fez heeft een rijk en internationaal verleden. Tegenwoordig is Fez een onderdeel in de meeste toeristische rondreizen door Marokko. Het goed bewaarde oude centrum, dat nu als UNESCO Werelderfgoed nog meer aandacht aan behoud en restauratie zal krijgen, trekt veel bezoekers. Ook zijn er diverse oude ambachten te vinden zoals de tapijt- en leerindustrie.

Het oude centrum van Fez is geheel autovrij. Eigenlijk is het niet eens mogelijk om je per auto door de super smalle straatjes te verplaatsen. Verder is Fez heel goed te bereiken. Wist je trouwens dat het in Fez best wel een beetje kan stinken? Om het leer zacht te maken wordt duivenpoep gebruikt en dit ruikt niet altijd even fris.

Bab Bou Jeloud is een goed begin van een ontdekkingstocht door de medina. Fez heeft een aantal toegangspoorten maar Bab Bou Jeloud is de belangrijkste. Deze poort is felblauw aan de buitenkant en Islamitisch groen aan de binnenkant. Bab Bou Jeloud is tevens de poort naar tal van restaurantjes en de hoofdstraten van Fès el Bali. Fez staat bekend om haar leerlooierijen. Ze zijn moeilijk te missen (door de grootte en de ‘stank’) maar een leerlooierij is zeker het zoeken waard. Sidi Mussa ligt net iets buiten de Medina. Hier heb je een mooi uitzicht op de vakmannen die hard aan het werk zijn. Ook zal je merken dat je in verschillende talen wordt aangesproken om geïnformeerd te worden over wat er allemaal gaande is.

 

Meer weten over Fez en lokale tips ontvangen?
Als je een reis bij ons boekt informeren we je over de leukste bezienswaardigheden om te bezoeken, de lekkerste restaurantjes om te eten en de verborgen plekken van de gebaande paden. Plannen om naar Marokko te gaan? Wij zijn specialist en bieden voordelige rondreizen en op maat gemaakte reizen aan! Bekijk hier onze Marokko rondreizen, of stuur ons een e-mail met je reiswensen naar info@barrio-life.nl.