Een introductie van de medina in Fes

Een introductie van de medina in Fes

Welkom in een wirwar van straatjes waar je heerlijk kunt ronddwalen in verschillende winkeltjes en steegjes én kunt genieten van een autovrije omgeving. Ambachtsmannen spreken je aan om hun producten te verkopen. Van kleurrijke tapijten en kussens tot babouches (typisch Marokkaanse lederen slippers) en aardewerken tajines; je vindt het er allemaal!

In de medina van Fes zijn er twee straten die je helpen oriënteren: de Rue Talaa Kebira en de Rue Talaa Sghira. Talaa Kebira en Talaa Sghira grenzen aan de indrukwekkende Bab Boujloud, de ‘blauwe’ toegangspoort tot de medina. Verrassend is dat deze poort er pas is sinds 1913, ten tijde van de Franse bezetting van Marokko. De heldere blauwe tegels, de Moorse invloeden en de grootte van Bab Boujloud maken het één van de mooiste toegangspoorten die je treft in Fes. Tip: geniet van een drankje en iets te eten bij het restaurant Yalla Yalla, met uitzicht op de Bab Boujloud!

Rainbow Street Art
Nabij Bab Boujloud vind je bovendien een smal steegje met kleurrijke schilderijen, kunst en souvenirs, Rainbow Street Art. Een aanrader én een leuke doorgang vanuit de Talaa Sghira naar de Talaa Kebira. Tip: aan het begin van de Talaa Sghira vind je het piepkleine restaurantje Chez Rachid, dicht bij de Bab Boujloud. Neem plaats, bestel een tajine en verbaas je over de levendigheid van de medina in Fes!

Markt in de medina
Nabij de poort vindt de dagelijkse markt plaats in de Talaa Kebira, waar dieren, vlees, groente en fruit verkocht worden. Voor enkele Dirhams koop je er zoete tomaatjes, rijpe avocado’s of een verse jus d’orange. Voor de dierenliefhebbers geldt er wel een waarschuwing: kippen worden hier afgewogen en geslacht, en er hangen soms hoofden van geiten, schapen of dromedarissen die zorgen voor een onaangenaam aanzicht. Het is een onderdeel van de Marokkaanse cultuur, maar het kan zorgen voor een schrikmoment als je er niet op voorbereid bent.

Medersa Bou Inania
Binnen 5 minuten lopen vanaf de markt kom je uit bij Bou Inania, een indrukwekkende oude koranschool waar prachtig tegelwerk en houtsnijwerk te bewonderen is op de patio. Tegenwoordig is Medersa Bou Inania in functie als moskee. Tip: als je mooi uitzicht wenst op de minaret van koranschool Bou Inania, neem dan plaats op het dakterras van Café Clock (te bereiken door een klein steegje tegenover de koranschool in te slaan). Het is een populair restaurant onder toeristen, maar een fijne tussenstop met een dakterras voor de zonnige dagen. Nog een tip: in de Talaa Kebira kun je relaxed lunchen of dineren bij Le Tarbouche!

Fondouk el-Nejjarine & Palais Mnhebi
Aan de Talaa Kebira liggen vele winkeltjes, maar de straat grenst ook aan het plein waar Fondouk el-Nejjarine is, een interessant museum waar je wordt meegenomen in de historie en de ambacht van de prachtige houtsnijkunst. Het plein bij Fondouk el-Nejjarine is bovendien een handige locatie waarvandaan je de tweede ‘grote’ straat van de medina kunt verkennen: de Talaa Sghira (via een stukje van de Rue Zkak Iahjar). Hier tref je nog meer kraampjes en winkeltjes met allerlei producten, maar ook Palais Mnhebi. Met name de patio en de inrichting van dit paleis is imposant en zeker de moeite waard. Historisch gezien heeft dit paleis tevens een interessante achtergrond. Zo is hier het protectoraat door Frankrijk getekend in 1912 en zijn er de eerste Franse lessen gegeven in heel Marokko. Vanaf het dakterras heb je uitzicht op de Tombes des Merinides en de medina. In de avond kun je hier tevens dineren.

Zoals je ziet bieden deze twee straten in de medina al een aantal bezienswaardigheden en leuke restaurantjes, maar er is nog veel meer moois te verkennen in de medina van Fes! In de volgende blog vertellen we je graag meer over het imposante koninklijk paleis in Fes.