Cultuurshock in Marokko?!

Cultuurshock in Marokko ?!

 

Wanneer je afreist naar een ander land, kun je te maken krijgen met een cultuurshock. Een cultuurshock is een gevoel van desoriëntatie. Je bezoekt een onbekend land en komt in aanraking met een onbekende manier van leven, waarbij al het vertrouwde wegvalt. Heb je ook wel eens een cultuurshock beleefd tijdens één van je reizen?

Ik wel! Het was tijdens mijn eerste bezoek aan het zuidelijke deel van Marokko. Vanuit Nederland belandde ik binnen 24 uur in een lokale woonwijk in een nederzetting aan de rand van de woestijn. Ik kwam terecht in een huis, waar veel lokale mannen op de grond thee dronken. Eén van de mannen ging de volgende dag trouwen en ik mocht erbij zijn, waardoor ik in één klap midden in de lokale tradities terecht kwam. Een bijzondere, onvergetelijke ervaring, maar wat voor mij zeker ook een cultuurshock was zo aan het begin van mijn reis. Ik werd volledig teruggeworpen op mezelf, waardoor ik ook enorm veel leerde over mezelf, mijn flexibiliteit, mijn aanpassingsvermogen en vele andere zaken. Bovendien kwam ik er nogmaals achter dat wanneer je alleen reist, je eigenlijk nooit alleen bent.

CULTURE SHOCK MOROCCO

Opgebouwde verwachtingen
Een cultuurshock bestaat uit meerdere fases en iedereen reageert verschillend. Het heeft vooral te maken met de verwachtingen die je vooraf hebt opgebouwd van het land, en met zaken als taalbarrières, het krijgen van teveel informatie, het vrouw zijn in een land en de mogelijke aandacht waartoe dat kan leiden.

Reverse-cultuurshock
Er bestaat ook reverse-cultuurshock. Hierbij heb je moeite om je weer aan te passen aan je dagelijkse leven en omgeving thuis. Ook dit heb ik zelf ervaren. Gedurende mijn tijd in Marokko heb ik mij aangepast aan het dagelijkse leven daar, waar ik het leven zo puur mogelijk heb mogen ervaren, inclusief de magische tijd in de woestijn. Nederland lag compleet achter mij. Dit zorgde ervoor dat ik bij terugkomst het leven hier veel te druk vond, veel te veel op de buitenwereld gericht en te ver afstaand van mijn persoonlijke zijn.

 

Interesse in een reis naar Marokko, bekijk ons aanbod hier. Wil je liever zelf een reis samenstellen? Wij maken een vrijblijvend en kosteloos reisvoorstel op maat. Laat ons hier je wensen weten. Lees dan alvast het boek “Cultureshock Morocco”, verkrijgbaar via onze partner YouBeDo.