Skoura

Wat te doen in Skoura?

Skoura is een een dorp met ca. 2800 inwoners in een gelijknamige grote rivieroase in de provincie Ouarzazate, in het zuiden van Marokko. Skoura is de hoofdplaats van de gemeente Skoura Ahl El Oust. Het dorp ligt op ongeveer 1150 meter hoogte.

Over de vroege geschiedenis van Skoura is niet veel bekend. Echter, men mag aannemen dat de relatieve overvloed aan water in de palmenoases – vergelijkbaar met de Draa vallei – de vestiging heeft bevorderd van jagers-verzamelaars en later van nomadische stammen.

De palmenoases van Skoura bezetten vroeger een gebied van ongeveer 25 vierkante kilometer en liggen ongeveer 15-20 km ten zuiden van de -in het voorjaar- met sneeuw bedekte toppen van de Hoge Atlas. Het smeltwater maakte via het Oued El Hajaj het land vruchtbaar met behulp van irrigatiekanalen; zo ontstond al honderden jaren geleden een bloeiende oase-economie, met dadelpalmen als middelpunt. Op een iets lager niveau vindt men granaatappels en vijgenbomen. Olijf- en amandelbomen komen minder voor. Alle bomen hebben tevens een belangrijke functie als ‘leverancier van schaduw’.

Op de foto is een kasbah te zien. Aan het einde van de 19e eeuw werd het bouwen hiervan gestimuleerd door grote berbergroepen. Grote kasbah’s, gemaakt van klei met een strategisch-territoriale en deels militaire functie, werden veel gebouwd. Degene die ondanks de stammenoorlogen overeind bleven, verkeerden eind 20e eeuw grotendeels in een vervallen en onbewoonde staat. Veel werden er opgekocht door particulieren, gerestaureerd en opnieuw bewoonbaar gemaakt. Er zijn zelfs kasbah’s die zijn omgebouwd tot hotel!

Secret tips van Barrio Life!

# Culinaire tip! Bezoek de wekelijkse markt (Soek) in het moderne stadsdeel, deze is er iedere maandag.

# History tip! Neem een kijkje bij de Marabout. Dit is een Tombe van een lokale islamitische heilige Sidi Aissa.

# Explore tip! Ga op zoek de lokale ambachten in de palmoase, hier zul je traditionele pottenbakkers, mattenvlechters, koordenvlechters en smederijen vinden.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Skoura? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je lezen hoe je Skoura kan combineren met onze Natuurrondreis in Marokko? Bekijk dan hier de reisinformatie.