De mooiste plekken op São Miguel – het magische eiland van verboden liefde

São Miguel is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Azoren-archipel, met 140.000 inwoners verspreid over het eiland. Om te genieten van de adembenemende landschappen hoef je niet lang te zoeken. Overal om je heen vind je de blauw gekleurde hortensiastruiken en de agapanthus die fel afsteken tegen de groene berglandschappen. De kleuren zijn soms zo intens dat het pijn doet aan je ogen. Dan begrijp je waarom de eilanden het Hawaï van Europa worden genoemd. Maar het eiland biedt nog zoveel meer, er zijn vulkanische kraters, warmwaterbronnen, charmante kustplaatsjes en mooie wandelroutes. Hier zijn de vijf beste dingen om te doen op het eiland:

 

1. Sete Cidades, het blauwgroene kratermeer van de verboden liefde

Sete Cidades is een enorme slapende krater met daarin een groot groenblauw meer gescheiden door een brug. Deze hotspot biedt talloze uitkijkpunten en indrukwekkende wandelroutes, langs de krater en rondom het meer. De uitzichten zijn adembenemend. Tip:  verken de adembenemende meren per kajak. Het kleurverschil van het meer is opmerkelijk. Er gaat een sage rond op het eiland die het ontstaan van het tweekleuren meer verklaart. Dat is als volgt:

 

-De prinses en de boer waren dolverliefd en wilden niet anders dan met elkaar trouwen. Echter was de koning het daar niet mee eens en stak daar een stokje voor. Ze mochten elkaar niet meer zien. Kapot van verdriet konden de prinses en boer niet meer ophouden met huilen. De prinses met haar blauwe ogen vulde met haar tranen het blauwe meer, en de boer met zijn groene ogen vulde met zijn tranen het groene meer ernaast. –

 

Er is vast een local, die met een geheimzinnige glimlach meer kan vertellen over de krater en het meer en haar verboden liefde. 

 

2. Geisers, warmwaterbronnen en thermale baden in Furnas

Furnas is een pittoresk dorpje op een slapende vulkaan. In Furnas vind je natuurlijke warmwaterbronnen, geisers en thermale baden. Ideaal om een halve of een hele dag door te brengen. Bij het geothermische park ‘Caldeiras Das Furnas’ wandel je tussen de geisers en waterbronnen door. Je ruikt hier de zwavellucht en ziet overal de bronnen opborrelen. De bronnen zijn zo warm, dat lokale restaurants gaten hebben gegraven waarin ze het gerecht Cozido das Furnas 6 uur lang bereiden. In deze stoofpot zitten zeven soorten vlees en groenten. Daar vind je ook het park Terra Nostra, een prachtige botanische tuin met 3 thermale baden, waarvan 1 bad geel/oranje is van het ijzer. 

Sluit Furnas af met een bezoek aan ‘Poc da Dona Beija’, de vulkanische warmwaterbronnen. In deze bronnen met warm en ijzerhoudend water begeef je je midden in de tropische natuur. Bezoek Poc da Dona Beija in de avond voor een magische ervaring: de tuinen zijn dan  belicht en dit zorgt voor een mysterieuze sfeer.

 

3. Zwem in het natuurlijke zwembad Ponta da Ferraria

Ponta da Ferraria is een natuurlijk zwembad, gelegen in een inham tussen zwartgrijs vulkanisch gesteente in de oceaan. De warmte van de vulkaan komt tussen de rotsen vandaan en mengt zich met het koude water uit de oceaan. Als het eb is, is het water het warmste en kan het water bijna 30 graden worden. Bij vloed mengt zich kouder water en koelt het af. Op warme dagen is het de ideale plek voor verkoeling. Genoeg afgekoeld? Zoek een plekje op de stenen en laat je opwarmen door de zon. Let wel, badkleding kan verkleuren door het water. 

 

 

 

 

4. Ponta Delgada, de gemoedelijke hoofdstad van São Miguel

Slenter rond in het centrum van dit kleine stadje en bezoek het plein met de iconische Portas da Cidade. Het symbool van Punta Delgada, de zwart-witte stadspoort die in de 18e eeuw werd gebouwd. Ook de São Sebastião kerk en de markt Mercado da Graca zijn een bezoekje waard. Maak je bezoek af op een terrasje en geniet van de lokale keuken, zoals de typische visgerechten.

 

 

 

 

 

5. De desolate en groene oostkant van São Miguel

Rijdend over het eiland  kom je vrijwel niemand tegen. Zoek je echt een desolate plek waar je lange tijd niemand tegenkomt, reis dan af naar het oosten van São Miguel. De regio is dunbevolkt en de meeste toeristen laten deze regio links liggen. In het oosten zie je de meest weelderige begroeiing en vele vogels. Je komt watervallen tegen, zoals in Achada en kunt mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld in Parque Natural da Ribeira dos Caldeiroes. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit zijn slechts enkele van de vele ongelooflijke dingen die te doen zijn in São Miguel. Of je nu geïnteresseerd bent in natuurlijke wonderen, culturele ervaringen of avonturen in de buitenlucht, het eiland heeft voor elk wat wils.