De Draa Vallei: een groene oase met ontelbare palmen

De Draa Vallei: een groene oase met ontelbare palmen

Een reis door Marokko

De Draa vallei is in een begrip in Marokko. Diep in het Atlasgebergte smelten op grote hoogte sneeuw en ijs om vervolgens bergafwaarts een reis door Marokko te maken. De Draa rivier stroomt uiteindelijk in de buurt van Agadir aan de Atlantische kust van Marokko de oceaan in. Het is echter al decennia geleden, dat het water ook echt dit gehele traject aflegt. Veel water wordt namelijk tegengehouden door de stuwdammen in de buurt van de stad Ouarzazate, onderaan de Atlas. Hierdoor droogt de rivier langzaam op in de Marokkaanse Sahara.

De Draai Vallei

De Draa Vallei is één van de langste oases van Noord-Afrika. De rivier maakt het mogelijk, net zoals de Nijl in Egypte, dat er leven is in dit droge gebied van Marokko. Dankzij een ontelbaar aantal palmbomen met dadels en bijna even zo veel moestuinen langs de rivier is de lokale bevolking in staat om in hun bestaan te voorzien. Dadels, groentes, fruit, gewassen voor dieren, waterputten, lemen huisjes en Kashba’s (kastelen) bezaaien deze prachtige groene oase.

map-route-draa-valleiVolg de rivier en kom uit in de Sahara

Tijdens de reis volg je de Draa rivier vanaf Ouarzazate via Zagora tot aan het laatste dorpje van Marokko aan de rand van de Sahara, M’hamid. Vanaf deze plek trekken we met kamelen de Sahara in. Op dag drie kom je de rivier nog een laatste keer tegen. Samen met je eigen kameel wandel je over de droge rivierbedding tussen acasiastruiken en ruïnes van oude kastelen.