Marokkaanse hammam, een dagboekfragment

Eenheid in de dorpshammam (dag 13)
Mijn bezoek aan de lokale dorps-hamam was hilarisch. Ik zit tussen de lokale vrouwen, die heel open en vriendelijk zijn. Ze zijn nieuwsgierig en vragen waar ik vandaan kom. Ze laten mij zien hoe je je wast in een Marokkaanse hammam. Even later krijg ik een heerlijke, traditionele scrubmassage, die uitmondt in een hoop gelach onderling. De vrouwen smeren me ook in met hun meegebrachte henna; een verwenning voor de Marokkaanse vrouw. Ik voel me één van hen.

MarokkoAankomst in Nederland (dag 14)
Bij terugkomst in Nederland moet ik enorm wennen aan de drukte. Ik hoor veel geluiden. Geluiden die ik de afgelopen twee weken even was vergeten. Na een paar dagen thuis ervaar ik weer de drukte van ons dagelijks leven met alle sociale verplichtingen en de continue bereikbaarheid. Een wereld die tijdens de reis zover van mij afstond en waaraan ik weer moet wennen! Ik besef wederom hoe mooi en bijzonder deze reis voor mij is geweest! Een aanrader voor iedereen!

Dit is het laatste fragment uit het dagboek van Wendy Jacobs, één van de reizigers van Sahara Nomaden reis, mei 2017.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze Natuur rondreis door de Dades vallei!