Bezoek de zijstraatjes van Agadir en eet de beste tajine-gerechten

Bezoek de zijstraatjes van Agadir en eet de beste tajine-gerechten

 

Agadir is een havenstad aan de westkust van Marokko. De stad heeft ongeveer 678.500 inwoners. Het is de grootste hoofdzakelijk Berbers talige stad van Marokko. Helaas werd in 1960 de oude stad verwoest door twee aardbevingen en de daarop volgende branden en vloedgolven.

De stad is in 1505 door de Portugezen gesticht en viel in 1541 toe aan koning van de Sous. In de daaropvolgende eeuwen verwierf Agadir een belangrijke rol als haven van het vruchtbare Sous-gebied in Marokko. Agadir werd in 1605 voor het eerst door Nederlandse handelsvaarders aangedaan. In 1911 was het de Agadir Crisis tussen Frankrijk en Duitsland die ertoe leidde dat Frankrijk een protectoraat over Marokko uitsprak.

Het woord Agadir heeft meerdere Berberse betekenissen: muur, gemetselde muur die een stad insluit, vesting, stad. Een agadir is feitelijk een bijzondere vorm van de kasba. Waar de naam vandaan komt is niet precies bekend. Men denkt dat er misschien een verbinding is met een in 1505 door een Portugese koopman gebouwd fort.

De Kasba van Agadir werd in 1540 gebouwd door de Saadianen. Reden hiervoor was bescherming tegen de Portugezen. Vanaf het 240 meter hoge klif kun je de stad, de haven en de oceaan zien liggen. Werkelijk een prachtig vergezicht. De soek is ook zeker de moeite waard. Het is een openluchtmarkt ten zuidoosten van de stad en spreidt zich uit over een gebied van zes hectare. Hier kun je veel interessante koopwaar vinden, maar vooral specerijen. Na een drukke dag kun je uitrusten op het heerlijke strand van Agadir, dat zich 10 kilometer naar het zuiden uitstrekt.

 

Meer weten over Agadir en lokale tips ontvangen?
Als je een reis bij ons boekt informeren we je over de leukste bezienswaardigheden om te bezoeken, de lekkerste restaurantjes om te eten en de verborgen plekken van de gebaande paden. Plannen om naar Marokko te gaan? Wij zijn specialist en bieden voordelige rondreizen en op maat gemaakte reizen aan! Bekijk hier onze Marokko rondreizen, of stuur ons een e-mail met je reiswensen naar info@barrio-life.nl.