Arabische les in een nomadenschool

Arabische les in een nomadenschool

Het is één van de vele bijzondere momenten tijdens de reis door de Sahara, het bezoek aan de nomadenschool. De school staat middenin de woestijn en de kinderen van de nomaden krijgen hier dagelijks les. En ook jij als reiziger krijgt hier een ochtend Arabische les. Reiziger Rob deelt in deze blog zijn herinneringen aan zijn eerste bezoek aan de school.

Arabische les in een witte tent

We naderen de nomadenschool op een afgelegen plek ergens in de Sahara. Het is een grote, witte tent en je verwacht in eerste instantie niet dat hierbinnen kinderen les krijgen. Maar als we dichterbij komen, horen we kinderstemmen en de zware stem van een leraar. Voordat we naar binnen gaan, lopen we langs een klein houten gebouwtje. Later horen we dat dit de wc is, mogelijk gemaakt en gebouwd dankzij donaties.

In de schoolbanken

We gaan de tent binnen en krijgen een bijzonder warm onthaal van de leraar en de kinderen. Brede glimlachen en nieuwsgierige blikken. Mijn medereizigers en ik nemen plaats in schoolbanken en we krijgen een schoolbordje met een krijt aangereikt. Leraar Omar vertelt ons meer over de school en de klas. De klas is verdeeld in twee leeftijdscategorieën: vooraan zitten kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar, en achterin van 8 tot 12 jaar. We gaan Arabisch leren!

Het Arabische alfabet

We mogen naast de jongste kinderen zitten, die ons maar wat graag het Arabisch alfabet leren. We schrijven de sierlijke Arabische tekens na van het bord en laten het aan de leraar zien. We moeten allemaal erg lachen door de grote variatie van tekens, die we hebben gemaakt. We sluiten de les af met een Franse les. De kinderen, en wij, oefenen volop de Franse klanken en uitspraken. Het was een succesvolle Arabische les.

Zonnepaneel

Dankzij de financiële bijdrage van Barrio Life kan deze nomadenschool lesmaterialen aanschaffen en de faciliteiten in de school verbeteren. Op dit moment werven we geld voor een zonnepaneel, zodat de kinderen, als het aan het eind van de middag donkerder wordt, nog steeds les kunnen krijgen.

Interesse in een rondreis in Marokko? Neem dan eens een kijkje op onze Korte Marokko rondreis langs de hoogtepunten!

https://www.barrio-life.nl/package/rondreis-zuid-marokko-kamelensafari-marrakech/