Food tour door Portugal, 7 x traditionele Portugese gerechten
Op reis naar Portugal maar nog niet bekend met de Portugese keuken? Van de bekende Pasteís de Nata tot het minder bekende Caldo Verde. Wij delen de 7 traditionele Portugese gerechten die je zeker geprobeerd moet hebben.
1. Caldo Verde: De traditionele Portugese versie van onze geliefde boerenkool
Staat bij jou elke winter boerenkool op het menu? En ben jij hier echt een liefhebber van? In Portugal serveren ze de soep Caldo Verde, letterlijk vertaald naar groene bouillon. Dit heeft erg veel weg van onze traditionele winterse stamppot. Het recept wordt bereid met Portugese groene kool, oftewel boerenkool. Deze rijkgevulde soep met aardappelen en chorizo wordt vaak op koude avonden gegeten. Ideaal dus om te proberen in de winter, maar ook in de zomer. Het is zeker een aanrader om dit nationale gerecht op jouw lijstje te zetten. Caldo Verde behoort namelijk tot 1 van de 20 beste soepen ter wereld!
2. Francesinha: Croque-monsieur met een Portugese twist
Je hebt vast wel eens gehoord van de welbekende croque monsieur uit Frankrijk. Dé Franse tosti gevuld met kaas en ham bestreken met een rijke bechamelsaus. En je raadt het al. Met nog meer kaas. De Francesinha heeft veel weg van de Croque-monsieur, maar is dan nog machtiger. Nog machtiger? Ja, deze ‘tosti’, als je het zo kan noemen, bestaat uit drie lagen! Het brood is belegd met varkensvlees, merguezworstjes (gekruide worstjes), spek en biefstuk. Dit is nog niet alles. Als finishing touch wordt het gerecht nog afgemaakt met een gebakken ei, genoeg kaas en een kruidige tomaten- en biersaus. Durf jij het aan?
3. Frango Piri Piri: voor de pittige liefhebbers
Houd jij van pittig eten? Dan is Frango Piri Piri de moeite waard om te proberen. De malse kip wordt bereid met de bekende piri-piri kruiden. Dit zijn rode pepers die van oorsprong uit Zuid-Amerika komen. Dit pittige gerecht is ontstaan in de Algarve, maar kan nu in heel Portugal gegeten worden. Elk restaurant bereidt het gerecht op een andere manier wat het extra interessant maakt om dit gerecht bij meerdere restaurants uit te proberen. Niet zo een fan van pittig eten, maar wil je het wel proberen? Geen zorgen! Frango Piri Piri is ook te verkrijgen in een milde variant. Welk restaurant serveert de beste kip piri-piri?
4. Choco Frito: proef de Portugese zomer
De zon op je gezicht, het geluid van de aanspoelende golven op het strand en het uitzicht op de helderblauwe zee. Dit is écht zomer. Bij een Portugese warme zomerdag hoort een glaasje Vinho Verde en het tapasgerecht Choco Frito. Dit is geen chocolade, maar gefrituurde sepia (zeekat). Het klinkt misschien niet erg smakelijk, maar dit gerecht verrast je. De zeekat wordt gekookt met knoflook en gemarineerd in citroensap en wijn. Daarna wordt de sepia bedekt met maïsmeel en gefrituurd totdat het lekker knapperig is. Je vindt dit gerecht meestal in tapasbars. Ga jij het proberen?
5. Bacalhau com natas : het ultieme traditionele Portugese comfortfood
Wij hebben allemaal wel eens een dag wanneer we behoefte hebben aan comfort food. Hierbij denk je meestal aan een vette hap, maar dit is toch net even iets anders. Bacalhau com natas betekent kabeljauw met aardappelen. Deze ovenschotel wordt afgemaakt met een heerlijke bechamelsaus en genoeg geraspte kaas. Dit is hét ideale gerecht om te proberen wanneer het weer wat minder is in Portugal.
6. Ovos Moles: een zoete lekkernij uit Aveiro
Na alle hartige gerechten zijn we nu aangekomen bij de zoetigheden. Speciaal voor de zoetekauwen onder ons! Ook ik ben er zelf één van. Deze lekkernij wordt gemaakt in de vorm van schelpen of vissen. De buitenkant heeft een dun wafel-achtige structuur en is gevuld met een mix van eierdooiers, water en suiker. De vulling is romig, zacht en zoet. De vertaling van Ovos Moles is dan ook zachte eieren waar het gebakje erg op lijkt. Ga jij dit traditionele gebakje proberen tijdens jouw volgende reis door Portugal?
7. Pasteís de Nata: het bekendste traditionele Portugese gebakje
En natuurlijk eindigen wij met Pasteís de Nata! Het is niet voor niets zó ontzettend geliefd. Het bekendste gebakje bestaat uit een luchtige deeg met een romige custard van eidooiers, room, suiker, citroenschil en bloem. In sommige bakkerijen wordt het vers voor je ogen bereidt. Hierna wordt het verse gebakje besprenkeld met genoeg kaneel. Bom proveito!