De smaken van Andalusië – 6x traditionele Zuid-Spaanse Gerechten
Andalusië, gelegen in het zuiden van Spanje, staat bekend om zijn rijke culinaire tradities. De combinatie van Moorse, Mediterrane en Spaanse invloeden heeft geleid tot een unieke gastronomie die veel verder gaat dan de bekende tapas. In deze blog nemen we je mee op een culinaire reis door Andalusië en laten we je kennismaken met zes traditionele gerechten.
1. Salmorejo: een stevige Andalusische soep
Heb je ooit de traditionele Spaanse soep ‘Gazpacho’ geprobeerd? Gazpacho is een verfrissende koude soep bestaande uit tomaten en andere diverse rauwe groenten. De stevige soep Salmorejo lijkt erg op Gazpacho, maar bestaat voornamelijk uit brood en tomaten. De romige soep wordt afgetopt met stukjes hardgekookt ei en rauwe serranoham, afkomstig uit de bergen van Andalusië. Waar je een van de beste Salmorejo kunt eten? Bij La Taberna del Río in Córdoba! Naast de traditionele versie serveren zij ook een modernere variant met aardbeien, geitenkaas en edamame bonen. Welke variant ga jij proberen?
2. Huevos a la Flamenca: een populair ontbijt gerecht in Andalusië
Deze Spaanse klassieker is een traditioneel gerecht dat vooral als ontbijt wordt gegeten door de Spanjaarden. Ook heeft het iets weg van de Oosterse shakshuka dat ook grotendeels uit tomaten en eieren bestaat. Het verschil is dat er aan Huevos a la Flamenco ook nog diverse groentes, aardappelen, kaas en chorizo of ham worden toegevoegd. Een stevige maaltijd die ervoor zorgt dat je genoeg energie hebt voor de rest van de dag! Niet zo een fan van een machtig ontbijt? Veel restaurants serveren de ovenschotel ook als lunch of diner.
3. Pescaíto Frito: voor de visliefhebbers
Wist je dat er in Spanje en Portugal het meeste vis geconsumeerd wordt per persoon ter wereld? Spanjaarden zijn echte visliefhebbers en vinden het dan ook niet erg om voor zeevruchten wat meer te betalen. Pescaíto frito betekent simpelweg gefrituurde vis. Verschillende soorten vis zoals ansjovis, kabeljauw en makreel worden bedekt met een laagje meel, gefrituurd in olijfolie en gegarneerd met zout. Heerlijk als voorgerecht óf als hoofdgerecht. Meng je onder de lokale bevolking en probeer dit typische gerecht bij Freidura Marisquería Las Flores 1 in de havenstad Cádiz.
4. Flamenquín: de Spaanse Cordon Blue
Het gerecht flamenquín komt oorspronkelijk uit het stadje Córdoba. Deze ware delicatesse kan gezien worden als een typische comfortfood. De malse varkenslende is gevuld met serranoham en kaas. Nadat deze overheerlijke rol is bedekt met paneermeel en in olijfolie is gebakken, krijg je de flamenquín geserveerd met sla of frites. Als je een liefhebber bent van cordon blue is dit gerecht zeker het proberen waard.
5. Torrijas: de wentelteefjes van Andalusië
Torrijas worden vaak geassocieerd met de paasperiode en zijn vooral populair tijdens de Semana Santa in Spanje. De Semana Santa is de Heilige Week wanneer er religieuze processies worden gehouden om de dood en opstanding van Jezus Christus te herdenken. Alhoewel de Spanjaarden de Torrijas vaak als dessert na de paasmaaltijd serveren, eten zij dit zoete gerecht ook op andere momenten. Het verschil tussen de Nederlandse wentelteefjes en de Torrijas is het bakken van het dikkere brood in hun geliefde olijfolie in plaats van boter. Een aanrader is het authentieke restaurant La Casa de las Torrijas in Madrid, gespecialiseerd in heel veel verschillende soorten wentelteefjes.
6. Roscos Fritos: de donuts van Andalusië
Deze donutachtige lekkernij is een traditioneel Andalusisch gerecht dat geliefd is bij zowel locals als bezoekers. Roscos fritos bestaat uit bloem, suiker, olijfolie, anijszaadjes en een snufje zout. De donuts worden op verschillende wijze geserveerd. Bijvoorbeeld met poedersuiker, honing, sesamzaadjes of gekonfijt fruit. Of je nu op zoek bent naar een zoet ontbijt, een smakelijk tussendoortje of een dessert na de maaltijd, roscos fritos zijn altijd een goede keuze. De luchtige mini donuts worden vaak geserveerd met een kop koffie of een glas zoete wijn.